Bleka tänderna hemma

Att bleka sina tänder blir allt mer populärt både bland unga och äldre. Proceduren görs med blekmedel, vanligtvis i form av gel som läggs på tänderna. Idag erbjuds det olika tandblekningskit som gör blekningen både snabb och effektiv. Det viktigaste av allt är att det går bra att göra det hemma. I Sverige finns det tydliga regler om vilka blekmedel som får säljas för hemmabruk. Tandblekningsprodukter tillhör gruppen ”kosmetiska produkter” och kontrolleras av Svenska Läkemedelsverket. De granskas regelbundet och finns att köpa både via nätet och i butik.

Innehållsförteckning

Test av produkter för att bleka tänderna hemma

 

tandblekningskit
Tandblekningskit
Bäst i test

1. Tandblekningskit

9,5/10
Pris
300 - 1000 kr
Behandlingstid
4 - 14 dagar
Hur ofta
1-2 ggr / dag
 • Bleker bäst
 • Enkelt att komma igång
 • Jämn blekning
Till Butik
399 kr
Till Butik
495 kr
Till Butik
495 kr
Till Butik
499 kr
Till Butik
599 kr
 • Bleker bäst
 • Enkelt att komma igång
 • Jämn blekning
Läs mer

Tandblekningskit är en bettskena fylld med tandblekningsgel som sätter fast mot tänderna en stund. Lite som ett munskydd.

Ett tandblekningskit är det överlägset bästa sättet att bleka tänderna hemma.

Det finns tre olika sorters tandblekningskit:

 • Kit med förfyllda skenor
 • Kit med formbara skenor
 • Kit med förfyllda eller formbara med en ledlampa

Kit med förfylla skenor

 • Skenor som passar till alla och kommer förfyllda med tandblekningsgel

Kit med formbara skenor

 • En plastskena som du hettar upp och biter i så den formar sig efter just dina tänder.
 • Kommer med en spruta som du använder för att fylla upp skenan med tandblekningsgel

Kit med ledlampa

 • Finns med både förfyllda eller formbara skenor
 • Blekningsgel i kombination med LED-lyset ger den bästa blekningseffekten

 

Läs mer
tandblekningspenna
Tandblekningspenna

2. Tandblekningspenna

9,5/10
Pris
100 - 400 kr
Behandlingstid
7 - 21 dagar
Hur ofta
1-2 ggr / dag
 • Lätt att använda
 • Bleker ganska bra
 • Kan bli lite ojämnt
Till Butik
349 kr
 • Lätt att använda
 • Bleker ganska bra
 • Kan bli lite ojämnt
Läs mer

En tandblekningspenna är som en liten bläckpenna fylld med tandblekningsgel som du enkelt målar på tänderna du vill bleka. 

Tandblekningspennan är det lättaste och smidigaste sättet att bleka tänderna på men du når sällan samma resultat som med ett kit.

Användning:

 • Borsta tänderna
 • Öppna korken och kläm eller skruva tills du ser gelen på spetsen
 • Måla på ett tunnt lager på tänderna
 • Tvätta eventuellt av pennan (beror på tillverkaren)
Läs mer

kvinna funderar

Att tänka på när man bleker tänderna hemma

Idag finns det många och olika tandblekningsprodukter som du kan köpa i en butik eller beställa på nätet. Alla dessa går bra att använda hemma. Som det nämndes tidigare innehåller kiten olika produkter. En del inkluderar skenor med blekmedel i, andra endast gel som ska appliceras på tänderna. Många av dem är billiga medan andra innebär en större investering.

Överlag är kostnaden för en blekning utförd hemma är betydligt lägre jämfört med samma procedur hos tandläkaren eller hygienisten. En risk som du bör vara medveten om är att du kan använda blekmedlen på fel sätt eller att de inte är säkra och tillverkade i enlighet med Läkemedelsverkets föreskrifter. För att undvika inköp av okontrollerade produkter bör du först och främst se ifall det utvalda kitet är godkänt av Läkemedelsverket.

Vad ska du tänka på när du väljer tandblekningskit?

Först och främst är det viktigt att kontrollera ifall produkterna är godkända av Läkemedelsverket. Många som säljs online är inte det. Observera att priserna skiljer sig markant från varandra. Samma gäller egentligen resultatet. En del kan orsaka ont i tandköttet medans andra inte känns alls. En dyrare produkt kan kännas som en investering men tänk på att de i många fall kan ge bättre resultat. Med andra ord förutom kontrollerade produkter bör du införskaffa en dyrare variant om du har råd med det.

tandläkare

Vad skiljer mellan att bleka hemma mot hos tandläkaren?

Att bleka tänderna hos en tandläkare kan ta allt från en timme till flera månader beroende på vilken metod tandläkaren använder sig av och hur pass svåra missfärgningar som behöver tas bort. Processen börjar med en preliminär undersökning som görs av tandläkaren. Under den bestäms vilka fyllningar som behöver bytas ut, så att du får en jämn blekning. Vilken gelé som används bestämmer även färgskalan på tänderna efter utförd behandling. Fyllningar och kronor påverkas inte av blekmedlet.

Behandlingen börjar med att du får en skyddande plast som täcker tandköttet. Tandläkaren penslar därefter blekmedel på tänderna. Medlet aktiveras med hjälp av laser eller ultraviolett ljus. Tandläkaren kan i vissa fall även ta fram skenor anpassade till din övre och nedre tandrad. Efter att du borstat tänderna på kvällen sätter du själv en gel i skenorna som verkar under natten.

Skillnaden mellan en blekning utförd av en tandläkare och den du gör själv hemma är delvis priset, men också behandlingens hållbarhet. Generellt brukar en tandblekning utförd av en specialist hålla längre. Men med tanke på den stora prisskillnaden kan en procedur i hemmamiljö räknas som mer förmånlig för ens egen budget. Dessutom går den snabbare och lättare till. Idag finns det många olika varianter av bra produkter för tandblekning på hemmaplan vilket ökar möjligheten att kunna utföra en behandling på egen hand med liknande resultat som hos en tandläkare.

Hur fungerar tandblekning hemma?

Man skiljer på två tandblekningsmetoder – den som görs hos tandläkaren och den som du kan göra hemma själv. Tandblekningskiten för hemmabruk har olika innehåll. Vissa har endast gel som appliceras på tänderna medans andra har tandblekningskartor och skenor som kompletterar paketet. Viktigaste i det här sammanhanget är att noggrant läsa instruktionerna om hur alla produkter används för att inte göra fel. Det är dessutom av väsentlig betydelse att inte börja med en tandblekning hemma om du har skador eller sjukdomar i munnen.

Hur går det till att bleka tänderna?

En tandblekning börjar med att man applicerar gel eller blekningsgelé på tänderna i enlighet med produktens föreskrifter. Den ska sedan sitta på tänderna och verka en viss tid. Sedan ska den borstas bort eller avlägsnas med vatten. Vissa tandblekningskit innehåller även särskilda skenor som placeras på den övre och nedre tandraden. Dessa brukar användas på natten efter att du borstat tänderna. Gelén sätts i skenorna och man låter den verka under nattens gång. Överlag brukar blekning i hemmamiljö ta lite längre tid jämfört med en procedur utförd hos tandläkaren. Givetvis beror tidslängden på hur stora missfärgningar du har och vill rätta till.

Frågor och svar om att bleka tänderna hemma

Här har vi samlat de vanligaste frågorna personer som hör av sig till oss har om tandblekning hemma.

Varför ska man bleka tänderna hemma?

Att bleka tänderna hemma istället för hos en tandläkare har många fördelar. Du får paketet skickat hem till dig, det är betydligt billigare och även smidigare på alla sätt. Du behöver inte boka ett tandläkarbesök utan kan påbörja behandlingen när du vill. Ifall det inte känns bra så kan du avsluta den direkt utan att känna att du har investerat allt för mycket pengar i den. Du utför hela proceduren i egen takt och känner av dess effekt på egen hand.

Hur länge håller tandblekningseffekten i sig?

Det är svårt att göra en generell bedömning om hur länge effekten håller i sig, speciellt när man utför proceduren på hemmaplan. Oftast handlar det om upp till ett halvår men då får du minska din konsumtion av kaffe eller rödvin som färgar tänderna. Effekten beror helt och hållet på utvalt tandblekningskit och tändernas egen färgning.

Har hemmatandblekningskiten en önskad effekt?

Ja, att bleka tänderna hemma kan ha en bra effekt om det görs rätt och ifall du köpt rätt sorts tandblekningskit.

Testvinnare - Bäst tandblekningsprodukter

 • Tandblekningskit
 • Tandblekningspenna
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5
Senast Uppdaterad: 2020-10-21 09:50:21

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu